Türkiye’de Atık Sonu Konseptinin Geliştirilmesi İçin Teknik Destek Projesi kapsamında ilk çalışma ziyaretimizi, 20-22 Şubat 2024 tarihleri arasında Brüksel'e gerçekleştirdik. Proje konsorsiyum üyeleri EuRIC (Avrupa Geri Dönüşüm Endüstrileri Konfederasyonu) ile EEB’nin (Avrupa Çevre Bürosu) desteği ve AB Komisyonundan temsilcilerin katılımıyla düzenlenen 3 günlük teknik çalışma ziyareti ile Atık Sonu alanında çalışanlarla doğrudan iletişime geçilmesi ve Türkiye’de tüm atık türleri açısından atık sonu sürecini destekleyecek önemli hususların belirlenmesi amaçlanmıştır.
Çalışma ziyaretimizin ilk gününde EuRIC Genel Sekreteri Emmanuel KATRAKIS tarafından karşılanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri ile proje teknik destek ekibimize, EEB Politika Sorumlusu Fynn HAUSCHKE tarafından Atık Sonu kriterleri mevzuatındaki gelişmeler ile Atık Çerçeve Direktifi ve Atık Sevkiyat Tüzüğünde yapılacak olan revizyonlar aktarıldı.
FERVER (Avrupa Cam Geri Dönüşümcüleri) Başkanı Baudouin SKA, cam kırıkları için atık sonu kriterlerine ilişkin sunumlarının ardından EuRIC Politika Direktörü Julia BLEES ve EURATEX (Avrupa Hazır Giyim ve Tekstil Konfederasyonu) Politika Sorumlusu Ekaterina STOYANOVA tekstil değer zincirlerinin döngüselliğinin artırılması konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Ayrıca, tekstil konusundaki atık sonu çalışmalarına yönelik her iki kuruluşun görüşleri ve değerlendirmeleri aktarıldı.
EuRIC’ten Proje Yöneticisi Maria VERA AB plastik geri dönüşüm endüstrisi ve plastiklere yönelik atık sonu kriterlerine ilişkin sunumlar gerçekleştirdiler.
Çalışma ziyaretinin ikinci gününde Avrupa Komisyonu, Çevre Genel Müdürlüğü’nden katılan Peter WESSMAN tarafından AB mevzuatı ve Avrupa Komisyonuna ilişkin bilgilendirme yapıldı. Ardından Huib van Westen, IMPEL Uluslararası ve Avrupa atık sevkiyatı ve atık yönetimi kurallarının uygulanması ve yürütülmesi konularında sunumunu gerçekleştirdi.
Çalışma ziyareti kapsamında "BST - Belçika Hurda Terminali" Kallo metal geri dönüşüm tesisi ve Groupe COMET" geri dönüşüm tesisine saha ziyareti düzenlenerek tesis sorumlularından prosesler konusunda detaylı bilgiler alındı. Ayrıca atık sonu olarak tanımlanan malzemeler yerinde görüldü ve bu malzemelerin yönetimine yönelik sahadaki işleyişe dair bilgiler alındı.